Wat doet het vliegtuig op het dak?

Wie heeft hem niet gezien, de oude Antonov boven op het dak van kunstenaarsinitiatief B93 aan de Hoge Bothofstraat? Dit was de afgelopen weken één van de meest gestelde vragen in de wijk, waardoor het doel van het plaatsen van dit antieke toestel geheid behaald werd: “Toen de buurt erachter kwam dat bij ons op het dak een vliegtuig zou worden kregen we steeds meer bewoners bij ons over de vloer die vragen kwamen stellen. Hierdoor werd de drempel om ons, de groep kunstenaars die hier gevestigd zijn, op te zoeken gelijk een heel stuk lager”, vertelt voorzitter Erik Terhorst. “Ook wij kunstenaars willen graag iets betekenen voor de Bothof, om sociaal betrokken te zijn bij de wijk en zijn bewoners. Door het plaatsen van dit vliegtuig hebben mensen ons weten te vinden en wij hun. Een geweldig resultaat om de buurt met elkaar te verbinden!”

B93 is een kunstenaarsinitiatief waar kunstenaars hun kost proberen te verdienen met het maken van kunst. Een kritisch clubje met veel passie voor alles wat met kunst te maken heeft. “Elk jaar houden wij een expositie van ons eigen werk, zodat we van elkaar kunnen zien wat we maken én dat belangstellenden kunnen zien wie we zijn en wat we doen”, vervolgt Terhorst. “Het is tegenwoordig moeilijk om als kunstenaar het hoofd boven water te houden, dus daarom is het wel fijn dat we met elkaar in ons verzamelgebouw zitten. We doen samen ideeën op, helpen elkaar met onze projecten en praten regelmatig over de inhoud onze kunst”.

Maar met de komst van een vliegtuig op het dak heeft B93 ook een andere doelstelling bereikt: Meer naamsbekendheid in Enschede, de wijk is op de kaart gezet en het allerbelangrijkste is toch wel dat de wijkbewoners weten waar het kunstenaarsinitiatief gevestigd is. “Het is een fijn gevoel dit bereikt te hebben. We wilden altijd al een brug slaan tussen ons kunstenaars en de bewoners van de wijk. Door deze actie is de drempel om ons op te komen zoeken behoorlijk verlaagd. Wij willen niets liever dat de mensen bij ons binnen komen om een kopje koffie te drinken en te praten over wie en wat we zijn”, aldus Erik. “En het lijkt me te gek om bijvoorbeeld elke laatste vrijdag van de maand bij ons een buurtcafé te houden. Lekker met elkaar een biertje drinken en praten over van alles en nog wat!”

En B93 zou geen kunstenaarsinitiatief zijn als er geen workshops kunnen worden gegeven. “Wij willen aan alles meewerken. Ook kun je bij ons binnen lopen als je tegen problemen aanloopt bij klussen of andere zaken. Wij hebben een boel vakkennis in huis en als we kunnen helpen, zullen we het zeker niet nalaten! Het is juist geweldig om zoveel mogelijk contact te hebben met de mensen bij je in de buurt. Meer saamhorigheid, meer sociale contacten en vooral meer respect naar en voor elkaar. Wat kan je als mens dan nog meer wensen?”, aldus een gelukkige en vooral trotse Erik Terhorst.

Voor meer informatie op onze website www.b93.nl