Lekker bewegen in je eigen buurt

Sporten of bewegen is gezond. Elk jaar staat het hoog in de top 10 van goede voornemens. Net zoals gezonder leven of afvallen. Soms blijft het bij het goede voornemen. Vanwege de kosten of om andere redenen. Toch hoeft bewegen niet moeilijk of duur te zijn. De beweegmakelaar van Sportaal helpt bij het vinden van een passende activiteit. Maria en Caroline vertellen er graag meer over.

In beweging blijven gaat als vanzelf
Maria wandelt 2 keer per week vanuit de Wijkwijzer bij de Performance Factory. Zij doet dit in de wandelgroep van beweegmakelaar Caroline. “Na mijn pensioen wilde ik graag in beweging blijven. Het liefst op een manier die goed bij mij past. Ik had al eens een foldertje gezien van de beweegmakelaar. En elke maandagavond in het zwembad zag ik er een filmpje over. Toen ik in november de folder bij de fysiotherapeut zag liggen dacht ik; nu zet ik door. Ik heb gebeld en kon de volgende dag meteen meewandelen.”

“Ik had ook een startgesprek met Caroline, de beweegmakelaar bij de Performance Factory. In dit gesprek bespraken we mijn wensen en gaf Caroline mij advies. Ik koos voor het wandelen en doe dat nu 2 keer per week. Het wandelen bevalt mij erg goed. Ik ben een uur in beweging en het is erg gezellig. Want tijdens de wandeling kan ik lekker kletsen met de andere wandelaars. In beweging blijven gaat dan vanzelf. Daarnaast ben ik gestopt met snoepen. Door het wandelen en stoppen met snoepen ben ik 5 kilo afgevallen. Ik zit daardoor lekkerder in mijn vel.”

Bewegen hoeft niet veel geld te kosten
Beweegmakelaar Caroline is blij dat zij Maria kan helpen. Zij werkt vanuit het Leefstijlportaal bij de Wijkwijzer in de Performance Factory. “Een gezonde levensstijl is belangrijk en biedt veel voordelen. Door te bewegen zit je vaak lekkerder in je vel. Lichamelijk en geestelijk. Je kan je dagelijkse dingen beter uitvoeren en je ontmoet andere mensen. Starten met bewegen hoeft niet moeilijk te zijn. Om het makkelijker te maken zitten we altijd bij inwoners in de buurt. Je vindt ons bijvoorbeeld in wijkcentra of bij de Wijkwijzer.”

“Als een inwoner bij ons komt gaan we eerst in gesprek. Hoe voelt de inwoner zich? Wat is belangrijk? We bekijken daarna welke sport of beweegactiviteit het beste bij de inwoner past. Wij kennen de wandelgroepen, sportverenigingen, wijkteammedewerkers of andere organisaties in de wijk. Daardoor kunnen we snel handelen. Het gesprek met de beweegmakelaar is gratis. Wie wil kan 4 maanden gratis meebewegen met de beweeggroep van de beweegmakelaar. Bijvoorbeeld wandelen.”

“Na afloop gaat de inwoner naar een sportvereniging of een andere beweegactiviteit. Daar denken wij graag in mee. Want naast ‘dure’ sporten zijn er ook gratis of goedkope beweegactiviteiten. Bijvoorbeeld wandelgroepen die zelf verder zijn gegaan, na de tijd bij beweegmakelaar. Dus ook met een kleine beurs zijn er mogelijkheden om actief bezig te zijn.”