Stadswerkplaats Enschede

Het is begin jaren tachtig als André Meulenbeek afstudeert van de AKI en als zelfstandig kunstenaar aan de slag gaat. Maar door de omvang en complexiteit van zijn werk, is hij afhankelijk van het bedrijfsleven. Veel van de machines die hij nodig heeft om zijn kunst te maken vind je niet in een typische schuur. Het is in die periode dat het idee ontstaan is om een stadswerkplaats op te richten.

“Ik kreeg destijds na mijn afstuderen een geweldig mooie, commerciële opdracht. Maar doordat ik geen eigen ruimte en machines had kon ik de opdracht niet afmaken. En zonder opdrachten geen inkomsten. In die periode kreeg ik contact met de coördinator van De Roef, die mij vroeg of ik niet een project wilde opzetten voor schoolverlaters van het MLK onderwijs (Moeilijk Lerende Kinderen). In de praktijk bleek veelvuldig dat deze kinderen amper aan het werk kwamen en er was toch behoefte om iets voor deze groep op te zetten. Ik vond het een geweldig leuk idee en ben toen begonnen voor deze groep diverse praktijklessen op te zetten, met als doel uitstromen naar een baan in het bedrijfsleven”, vertelt André. “Ik zou dit eigenlijk een jaartje gaan doen, maar ze bleven me steeds weer vragen of ik er niet nog één of twee jaren aan vast wilde plakken. Ik heb dat tot 1998 gedaan en ben daarna begonnen bij het toenmalige ATC (Arbeids Trainings Centrum), ook een plek waar
leerlingen uit het speciaal onderwijs en jongeren met leer- en gedragsproblemen terecht konden. Hier heb ik, samen met mijn collega’s, honderden jongeren begeleid naar een plek in de reguliere arbeidsmarkt”

In 2012 viel het doek voor het ATC en moest André noodgedwongen op zoek naar ruimte om alle machines op te kunnen slaan. Hij is uiteindelijk bij de Performance Factory terecht gekomen waar voldoende ruimte beschikbaar was voor alle grote machines. Hij komt daar in contact met Domijn, die al een eigen werkplaats hadden maar onvoldoende werd benut. “We zijn met elkaar om de tafel gaan zitten om te kijken wat we samen konden doen. Er was vraag naar een openbare stadswerkplaats, maar ook vanuit Domijn was er vraag naar een stadswerkplaats. Dit paste heel mooi in het concept van de Performance Factory waarbinnen het talent ontwikkelen een belangrijk item is. We hebben dit uiteindelijk zo opgezet dat we samen gebruik maken van de huidige stadswerkplaats. 2012 was wat dat betreft een bijzonder jaar, dertig jaar na het ontstaan van mijn idee was het dan toch gelukt een stadswerkplaats te realiseren!”.

“De stadswerkplaats is bedoeld voor alle bewoners van Enschede, en zeer zeker ook de bewoners van de wijk. Wil je hier dingen komen repareren die thuis niet kunnen dan ben je welkom. Ook als je op zoek bent naar een leuke dagbesteding of een dagje knutselen ben je hier op de juiste plaats. Wij hebben ook een creatieve werkplaats waar van alles mogelijk is”, glundert Meulenbeek. “Eigenlijk hebben we hier (bijna) alles onder één dak en kunnen mensen hier van alles maken of repareren, maar wij vragen wel een kleine vergoeding. Daarnaast is de werkplaats ook een plek waar mensen met elkaar in contact komen. Ook verschillende klus-, kaart- en naaiclubjes komen bij ons samen, en af en toe ontstaat er weer een nieuwe ‘klas’. Onze vrijwilligers, allemaal met de juiste kennis en kunde, staan altijd klaar om iedereen te helpen. Niet iedereen kan natuurlijk met de grote machines omgaan. Maar ook voor allerlei andere zaken kun je ons altijd om hulp vragen. Iedereen is bij ons welkom. Kom een keer langs om te kijken, kennis te maken en een kop koffie of thee te drinken!”.

Voor meer informatie kun je André Meulenbeek mailen op meulenbeek@home.nl