Facebook pagina Transburg

Opschoondag
Geplaatst 26-03-2019

Op zaterdag 23 maart hebben we met een klein groepje bewoners (waarvan 3 uit Tattersall en 1 uit een ander deel van Enschede) zwerfvuil opgeruimd in de buurt Tattersall. Graag hadden we ook andere delen van de Bothoven in deze actie meegenomen, maar daarvoor was de opkomst van bewoners te beperkt. In ongeveer 1 ½ uur hebben we flink wat afval opgeruimd, variërend van lege flesjes en blikjes, snoepverpakkingen en plastic zakken tot stukken papier en karton, glasscherven en etensresten.

Wat vooral opviel waren de grote hoeveelheden restanten van sigaretten. Op sommige plekken leek de buurt wel en overvolle asbak. Na onze zwerf(vuil) tocht door de wijk hebben we de ochtend met elkaar afgesloten met een lekkere lunch. Hulde aan de bewoners die deze ochtend hebben meegeholpen en dank aan de gemeente Enschede voor het beschikbaar stellen van de benodigde materialen.

De opschoondag was het begin van een actie die we wekelijks willen herhalen, maar dan niet in het weekend maar op een doordeweekse ochtend. Hiervoor zijn we nog op zoek naar wijkbewoners die zich wekelijks ongeveer 2 uurtjes willen inzetten voor het schoonhouden van de buurt. Wij zorgen voor het benodigde materiaal en een kleine vergoeding voor de mensen die meehelpen. We gaan in ieder geval op donderdagochtend aan de slag, en afhankelijk van het aantal deelnemende wijkbewoners kan daar nog een ochtend bijkomen.

Aanmelden kan via de mail: wijkwijzercentrum@twentsealliantie.nl of telefonisch 06 – 53 20 54 11. Of kom gewoon even op de dinsdag- of donderdagochtend tussen 09:00 en 12:00 uur binnenlopen bij de Wijkwijzer (te vinden in hal Oost van de Performance Factory) kan ook.
________________________________________________________________________________________________

Bothoven Schoon
Gepubliceerd op 23-03-2019

Als we onze buurt netjes en schoon willen houden zullen we zelf ook de handen uit de mouwen moeten steken. Afval hoort in de containers, zwerfvuil in de afvalbakken. Toch zien we het vaak anders. Naast de containers liggen zakken en grof vuil, zwerfvuil vinden we in het groen, op de speelplekken of op straat.

Via Bothoven Schoon willen we daar iets aan doen, maar dat kan alleen met uw hulp. Met een ploegje buurtbewoners willen we in zowel Tattersall als Transburg 1 keer per week een ochtend door de buurt trekken en alle zwerfvuil verzamelen en opruimen. Wij zorgen voor de materialen en een kleine onkostenvergoeding. Wilt u per week een paar uur besteden aan een schonere buurt?

Doe dan ook mee en meld u aan via:

Of kom op dinsdag– of donderdagochtend tussen 09:00 t/m 12:00 uur langs in de Wijkwijzer (Hal Oost van de Performance Factory)
________________________________________________________________________________________
Transburg in 
kerstsfeer

Gepubliceerd 10-11-2018

Transburg verkeerde 9 november in kerstsfeer. Voor even konden de bewoners van Transburg de ellende ontvluchten, met dank aan Regina Moes, die zich het lot van de wijkbewoners heeft aangetrokken na de rioolbreuk begin september. Moes stond en staat de bewoners bij in het traject naar schadeherstel en terugkeer naar hun woning, nadat een noodriool sprong tijdens een hevige regenbui. Zij vond dat de bewoners wel een opkikker konden gebruiken en gaf hen op voor het programma Een heel fijne kerst. En dus werden de bewoners naar de Performance Factory gelokt door Moes. Dit om de programmamakers de kans te bieden het pleintje om te toveren in kerstsfeer. Het programma is in de week van 17 tot en met 21 december te zien op SBS6 en wordt gepresenteerd door Evelien de Bruijn.

Bron tekst: www.enschede.nl


Enschedeërs worden opgevoed: zak moet in de bak

Gepubliceerd 03-11-2017

Wat hoort er wel in de verpakkingenzak en wat niet? Bijna een jaar na de invoering van Diftar gaat de gemeente Enschede in een aantal wijken de deuren langs om bewoners te informeren.

De deur van een woning aan de Stinsburg gaat voorzichtig open. Een man kijkt wantrouwig naar de twee mensen met knaloranje jassen van Twente Milieu op zijn stoep. “Komen jullie controleren of zo?”, vraagt hij, terwijl hij terugdeinst. “Nee hoor, we komen u informeren over de nieuwe afvalcontainers in deze wijk”, is het antwoord. De deur gaat met een zwaai open. “Mooi, top. Ik ben nog druk aan het verhuizen en ik weet nog niet goed hoe het hier zit.” Hij krijgt folders aangereikt, die hij zeker zal doornemen. “Fijne dag verder!”

Klik hier voor het vervolg. Bekijk hieronder de videoboodschap.

Bron tekst: www.tvenschedefm.nl

 


De Enschedese buurt Transburg ligt onder een vergrootglas na de dood van Marnellyson Quirindoongo. Het is een volksbuurt met een boel mensen. Transburg leeft. Altijd.
Van Mandy de Jong
Twentsche Courant Tubantia 21-08-2017
Geplaatst 25-08-2017

Wie voor het eerst in de buurt Transburg is, voelt zich verdwaald en verloren. Het is er een wirwar van straten en steegjes. Transburg – onderdeel van de wijk De Bothoven – telt 374 huurwoningen, vijf straatnamen en ontelbaar veel verborgen routes. Dit doolhof staat nu even niet zo goed op de kaart. Het lichaam van Marnellyson Quirindoongo werd woensdagavond levenloos aangetroffen in een woning aan de Kremersmaten. Volgens de politie is de man overleden na een onenigheid. Er werden drie mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Quirindoongo. Twee van hen, de 27-jarige huurder van het appartement en een 18-jarige Enschedeër, zijn inmiddels geen verdachte meer. Zij worden nu behandeld als getuigen. Een 23-jarige man uit Hengelo blijft nog wel verdachte. Wat zegt dit incident over de buurt Transburg?

Klik hier voor het vervolg.

Bron tekst: www.tubantia.nl


Vlog 1 Transburg gepubliceerd op 5 maart 2017.

Volg de vlogs ook via het YouTube kanaal.
Veiligheid en netheid nu gemeengoed in wijk Transburg

Bewoners van de wijk Transburg zijn vier jaar na het begin van een grote opwaardering tevreden over het resultaat. Dat blijkt uit onderzoek dat gedaan is in opdracht van woningcorporatie Domijn.

In 2013 kreeg de wijk Transburg een nieuw jasje. Studenten van Saxion onderzochten het jaar ervoor in opdracht van Woningcorporatie Domijn waar de buurt behoefte aan had. Op basis van dat onderzoek werd de wijk aangepakt. Nu, vier jaar later, blijkt dat bewoners tevreden zijn met de verbeteringen. De resultaten van de enquête werden onlangs in een bijeenkomst gepresenteerd aan en besproken met bewoners.

In Transburg heeft Domijn 374 huurwoningen en -appartementen. De buurt kende veel steen en weinig groen. Reden voor Domijn om de wijk aantrekkelijker te maken voor (nieuwe) bewoners.

Onderzoek
Aan hen werd gevraagd wat zij belangrijk vonden. Zo werden nieuwe schuttingen geplaatst en werd er op meerdere plekken verlichting aangebracht. Ook werden enkele portieken dichtgezet. Daarnaast kwam er een ruime groenvoorziening met een hondenuitlaatplek. De overdekte parkeergarage werd opgeruimd en verbeterd met nieuwe belijning. Afgelopen najaar deden studenten van Saxion weer een rondje door de wijk. Henri Lammers, beleidsadviseur bij Domijn: “We wilden natuurlijk graag weten hoe bewoners de verbeteringen ervaren. Bewoners konden via een enquête aangeven wat ze van de verbeteringen vonden. We willen dat onze bewoners zich thuis voelen. In hun huis, maar óók in de wijk. De manier waarop het onderzoek is gegaan en de gesprekken met de bewoners zijn heel goed verlopen.”

Bron tekst: Twentsche Courant Tubantia 21-03-2017

Inloopspreekuur
Iedere dinsdag is er een inloopspreekuur bij Buurtontmoetingsplek Ingang Zuid in gebouw Oost van de Performance Factory aan de Hoge Bothofstraat 49 van 11.00 – 12.00 uur met o.a.

  • Wijkagent
  • Wijkhuismeester van Domijn
  • Wijkraad De Bothoven